Aký bol pre mňa rok 2012?


Práca

Začínam naschvál prácou, pretože mi zabrala v roku najviac času. Venoval som jej nadmerné množstvo, čo síce malo pozitívny vplyv na stav účtu, ale potom som nemal čas na niektoré nemenej dôležité činnosti a osobný život.

Moja firma vibration sa rozrástla. Robíme čím ďalej väčšie zákazky. Nadviazali sme výborné spolupráce. Máme super klientov – to sú tí čo zaplatili 🙂 Klientov si môžeme vyberať. Počas roku sa vykrištalizovalo smerovanie firmy. V budúcom roku sa budeme viac profilovať na vývoj softvéru na mieru, webové aplikácie, väčšie portály a eshopy na mieru. Určite budeme robiť naďalej web dizajn a firemnú identitu. Pôvodne som chcel smerovať vibration ako digitálnu agentúru a robiť v podstate full servis v online, ale zistil som, že rásť sa dá pri takomto smerovaní len zvyšovaním počtu klientov a tým pádom aj zvyšovaním počtu ľudí. Ale je únavné pri veľkom množstve klientov udržať to v normálnom tempe a pracovnej pohode, keď každí chce všetko ASAP. Oveľa viac mi vyhovuje vytvárať vlastné softvérové riešenia a na nich stavať business. Veľa vecí sme postavili na open source riešeniach, ale dlhodobo ich udržiavať v rastúcom počte nasadení sa jednoducho nedá, preto tieto zmeny.

Cez leto sme sa presťahovali do väčších priestorov a zobral som viac ľudí. Niektorí odišli, niektorí pribudli.

Zaviedli sme vo firme GTDčko a používame Asanu na tasky, Google docs na kolaboratívne písanie, Evernote na poznámky, Skype na komunikáciu. Vytvorili sme firemnú wiki, kde píšeme firemné guidelines. Kladiem dôraz na to, aby všetci poznali a správne používali nástroje. Jeden člen z tímu odišiel, lebo mal proste veľa taskov a ten tlak nezvládol. Učíme sa na vlastných chybách.

Stále sa učím lepšie riadiť, lepšie manažovať, lepšie plánovať. Teraz to vidím na pár ľudí interne a viac externe.  Momentálne pripravujeme dva vlastné projekty a bude to bomba, keď to spustíme. Je sa na čo tešiť.

Konferencie a eventy

Tento rok bol zaujímavý aj čo sa týka konferencií. Prednášku som mal na žilinskom Wordcampe o Responsive Webdesigne. Potom som mal prednášku na žilinskom Barcampe o Webdesigne v HTML editore. Dokonca som cez leto prednášal študentom na mojej alma mater škole FIIT STUBA o agilnom vývoji a podnikaní.

Prvý krát som bol na konferencii Webexpo v Prahe a bol som milo prekvapený na akej úrovni to prebiehalo.

V septembri som začal spolupracovať s Online klubom. Vibration zastrešovalo celú identitu a ja som mal jednu prednášku o webdesigne. Prekvapili ma, čo všetko dokázali študenti za jeden semester s pomocou lektorov z praxe.

Ešte som stihol DailyWeb, MeExpo, MobileMonday, Tweetcamp a nejaké startup campy (RIP).

Cestovanie

Niekedy v apríli som bol s priateľkou v Holandsku v Amsterdame. Užil som si to, ale autobusom už necestujem ďalej ako 100 km. Nikdy!

Cez leto sme dali dovolenku Rím, Marseille, Paríž. Tri dni v každom meste. Presuny lietadlami a rýchlo vlakom. Každé jedno mesto by si zaslúžilo kľudne týždeň. Bolo to intenzívne, rýchle ale spoznali sme kus sveta. Ponaučenie do života – nechoďte na dovolenku v nepárnom počte.

Ešte sme stihli dať Prahu na víkend s našimi kamarátmi.

Šport

Od mája do októbra som chodil do kancelárie na bicykli, čiže každý deň tak 16 kilometrov, čo sa odrazilo aj na mojej kondícii. Mimo leta každú nedeľu hrám futbal v hale. V decembri som bol snowboardovať v Talianskom Livigno a užil som si týždeň v prašane. Skúšal som aj thaiský box, ale po dvoch tréningoch som zistil, že to nie je pre mňa. Stále mám rezervy v pohybovej aktivite a musím si ešte niečo nájsť.

Hudba

Koncom roku 2011 som vydal album – http://music.ivusko.sk/ a od vtedy som na muziku kašlal. To musím zmeniť. Už sa črtá nový track. Čo sa týka hrania, tak som v podstate hral len na menších akciách v Bratislave. Kúpil som si asi 200 dubstepových platní, tak aj nejaký setík možno nahrám počas dlhých zimných večerov.

Iné

V novembri som switchol po 16 rokoch na Mac z Windowsu a vôbec neľutujem. Mac Book Pro s Retina displayom je top notebook.

Niečo tu chýba?

Čo chýba v tomto článku a v mojom živote momentálne je láska. Ja som sa tento rok sústredil na prácu a nevenoval som toľko energie do vzťahu. Jediné na čom mi v živote záležalo som dojebal. Niekedy by sa zišlo v živote tlačítko Load, alebo aspoň Restart level. Ale nie sme v počítačovej hre, tak si to musíme odsrať, oprášiť sa a ísť ďalej. Jediné čo viem, že to vyriešim.

Celkové hodnotenie

Stretol som super ľudí, spolupracoval so super ľudmi, jedol som najlepšie jedlá, pil super vínka, volačo som aj pocestoval, zabával som sa, nenudil som sa ani minútu. Ďakujem priatelia.

Plány do roku 2013

  1. Priorita číslo jedna je kúpiť si byt alebo dom v Bratislave.
  2. Dokončiť dva vlastné projekty.
  3. Vymeniť auto.
  4. Chcem ísť do Barcelony aspoň na dva týždne.
  5. Už mám objednaný kurz potápania, takže naučiť sa potápať.
  6. Chcem sa naučiť surfovať.
  7. Naučiť sa objective-C a spraviť aspoň jednu vlastnú Appku.
  8. Spraviť album čisto v Abletone.

Budúci rok bude teda nabitý. Už teraz sa teším.


2 responses to “Aký bol pre mňa rok 2012?”

Pridaj komentár

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.