Najradšej pracujem s otcom


Tento blog som mal vo zvyku písať len raz za rok, ale teraz spravím výnimku.

Už dlho som nad tým rozmýšlal. Minule som sa pristihol na záhrade na rodičovskom dome a stavali sme s otcom prístrešok na drevo. Od betónovania základov, hoblovania, natierania až po položenie strechy. Nič nenechal na náhodu. Prípravu projektu spravil dokonale dopredu. Spravil výpočty materiálu, nakreslil skice, nakúpil materiál, odstránil bordel spod starého prístrešku. Ja som došiel už na čistú stavbu. Oco spravil dokonca zmenšený model projektu z dreva v mierke.

Pri samotnej stavbe som si uvedomil, že s ním rád robím. Netrávime spolu veľa času, nakoľko ja bývam v Bratislave a keď prídem na stredné Slovensko, tak väčšinou skončím na snowboarde na Chopku alebo niekde v lesoch na bicykli.

Vážim si tie spoločné chvíle, kedy spolu niečo robíme. Lebo nám to ide od ruky. Počúvame rádio Slovensko, sučka Nela2 nám pomáha. Občas sme ticho. Občas mu rozprávam o podnikaní a zážitkoch z cestovania.

Otec má však niekoľko lepších zručností ako ja:

Pedant

Vodováhu si položí aj 10 krát, len aby si bol istý, že má správny uhol.

Aj na hriadke v záhrade si radšej natiahne lanko. Tie pravé uhly a vodorovné objekty mám rád aj ja.

Keď sme robili altánok, tak si porozkladal kamene po lúke, umyl ich hadicou a po jednom vyberal a skúšal prikladať kameň ku kameňu. Keď sa mu kameň nepáčil, nehodil sa do už postavenej steny, tak ho vrátil a skúšal ďalší. Ja by som spravil šalung a vysypal by som tam kamene z fúrika. Ale to by tak dobre nevyzeralo.

Plánovač

Keď ma ide pozrieť na byt do Bratislavy a máme takzvanú plánovanú brigádu, tak mu poviem, čo asi bude treba spraviť a on si donesie potrebný vercajch. Nechýba mu nič. Vie rozmýšlať dopredu a vie si pomôcť aj za chodu.

Spraví si zoznam a na nič nezabudne. Je pripravený aj na zmenu plánu.

Krasopisec a projektant

Otec vie bohove kresliť. Hlavne keď si robí náčrty projektov.

Keď ešte robil stavbyvedúceho, tak si vyrobil vlastné písmo na výťah. Urobil si šablónu. Doteraz by ste to našli v Banskej Bystrici v jednom hoteli.

Keď sme mali žiacku knižku, tak som sa čudoval, že ako sa môže za 9 rokov podpísať 1000 krát rovnako. Ja mám každý podpis iný.

Makač

Vládze za koňa. Má síce už 65 rokov, bolí ho aj chrbát, ale maká na dome, čo treba. Mama vymyslí vždy nejaký nový projekt a on je proste dobrý a poslušný manžel. Občas si zašomre, ale spraví to najlepšie. On proste nerobí polovičnú robotu.

Keď dačo začne, tak to musí dokončiť. Schodisko na celom dome vysieťkoval, vystierkoval, natrel minuly rok. Na rebríku. Mňa boleli nohy len z podávania náradia. On nepovedal nič. Spravil to.

Rešpekt má aj za to, že prestal piť. A keď boli v Taliansku drahé cigarety, tak zo dňa na deň prestal fajčiť.

Poriadkumilovník

Píše si dôležité dátumy a udalosti do rodinného denníka. Nepotrebuje asanu ani evernote. Píše to do zošita. Je to taká jeho externá pamäť, ale mama nemá šancu sa o nejakom dátume hádať.

Ak mu zavolám hoci o jedenástej v noci, že kde má nejaké náradie? Tak mi z hlavy povie: otvor v garáži pravý modrý šuplík a tam napravo to nájdeš. Dokým mu to nepreložil niekto iný z rodiny a nevrátil na svoje miesto.

Naučil som ho robiť adresáre na počítači. Zaviedli sme systém pomenovania albumov fotiek. Prefix bol cca rok_mesiac_den_nazov_albumu. Oco to dodržiava už 15 rokov. Takže keď potrebujeme dopátrať, kedy sme zrušili hrušku na záhrade, tak to nájde na pár klikov.

Keď niečo robí, tak si to potom aj uprace. Nenechá predlžovačku na dvore, čo ak by zmokla. Všetko odloží kam patrí.

Upratuje dom vlastne celý život ako tam býva. Zvykol po starkom, teraz po Mirkovi, starkej, mame a po nás. Je to nikdy nekončiaci proces.

Ďakujem mu za to, že je najlepší spolupracovník na svete. Veľa som sa od neho naučil a ešte veľa sa chystám.


Pridaj komentár

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.